Vanliga frågor om klimat och ordlistan

Här har vi samlat vanliga frågor och länkat till de förklaringar som passar bäst som svar:

Vanliga frågor om klimat och ordlistan - FAQ (Frequently Asked Questions)

 1. Vad leder klimatförändringarna till? Kommer halva världen att hamna under vatten?
  Svar: Ett varmare klimat har många effekter, till exempel en höjning av havsnivån – du kan läsa om dem på sidan om klimatförändringar och på sidan om global uppvärmning.
 2. Kan man verkligen tro på alla larmrapporter om global uppvärmning? Finns det inte olika uppfattningar bland forskarna?
  Svar: I det närmaste alla forskare (97 procent) menar att den globala uppvärmningen orsakas av mänskliga aktiviteter och följande utsläpp av växthusgaser – så ja, man kan lugnt ”tro” på normala vetenskapliga rapporter om klimatförändringarna. Mer information finns på sidan om klimatskeptiker.
 3. Hur hänger ozonlagret ihop med klimatet?
  Svar: Till största del är frågan om hål i ozonlagret och klimatfrågan olika saker, men det finns några kopplingar – mer information finns på sidan om freon och på sidan om ozonlagret.
 4. Det är väl i Kina som de värsta utsläppen av växthusgaser finns?
  Svar: Nej, det är det inte, en kines släpper ut långt mycket mindre än en amerikan, för att inte tala om de ofantligt höga utsläppen per person i gulfstaterna. Förvirringen om Kina och utsläppsnivåer uppstår bland annat på grund av sammanblandningen av olika räknesätt (per land eller per person) och på grund av medveten politisk strategi. Läs mer på sidan om Kina och på sidan om klimaträttvisa.

Saknar du någon fråga och svaret på den? Skriv till oss! (Går även bra på facebook och twitter)

Nya ord via e-post!

Skriv in din mejladress för att få nya ord automatiskt via mejl.