Klimat

Vad är klimat? Och vad är skillnaden mot väder? Här är ett enkelt svar: Klimat är statistik över väder för en längre tidsperiod.

För att beräkna klimatförändringar behöver vi ta hänsyn till vad som händer djupt ner i marken och i havet - för en väderprognos räcker det med vad som händer i luften. Bild: SMHI
För att beräkna klimatförändringar behöver vi ta hänsyn till vad som händer djupt ner i marken och i havet – för en väderprognos räcker det med vad som händer i luften. Bild: SMHI

Väder handlar om hur det ser ut i atmosfären (luften) just nu eller i den närmaste framtiden. Temperatur, regn och moln är exempel på vad vi använder för att beskriva vädret.

Klimatet beskrivs med samma mått som väder, fast för längre tidsperioder, och dessutom behöver vi undersöka hur det ser ut i marken och i haven – alltså inte bara i luften. Atmosfärens sammansättning av växthusgaser spelar en viktig roll. Även snö och is (glaciärer och havsis till exempel) ingår i beskrivningar av klimatet, dessa delar kallas kryosfär.

Läs mer om klimatförändringar.

 

Nya ord via e-post!

Skriv in din mejladress för att få nya ord automatiskt via mejl.