COP25

COP25 är namnet på ett FN-klimatmöte som kommer att hållas i Madrid 2019. I slutet av oktober ställde värdlandet Chile in sitt värdskap för klimatmötet på grund av de omfattande protesterna i landet. Datum för COP25 är oförändrat 2 december till 13 december 2019.

COP25 Santiago de Chile 2019
COP25 Santiago de Chile 2019 – Official logo

Alla länder som har skrivit under klimatkonventionen UNFCCC möts årligen för att förhandla om sätt att minska utsläppen av växthusgaser, sätt att anpassa sig till klimatförändringarna och om pengar för att finansieria detta (klimatfinansiering). De årliga mötena kallas COP (läs mer om COP här) och numreras. COP24 hölls 2018 i Polen.

Den officiella webbplatsen för COP25 finns på adressen www.cop25.cl, och den officiella informationen från UNFCCC-sekretariatet finns på unfccc.int/Santiago.

Det såg först ut som att Brasilien skulle stå värd för COP25, men strax före COP24 drog landet tillbaka sitt erbjudande, under den nya högerpopulistiska presidenten Jair Bolsonaro, som hotat med att dra landet ur Parisavtalet. Senare blev det klart att Chile skulle stå värd för mötet, men även de drog tillbaka sitt erbjudande. Då erbjöd sig Spanien att hålla mötet, och det kommer alltså att ske i Madrid.

Denna artikel kommer att uppdateras ytterligare när COP25 närmar sig.